Descoperă o minune a naturii- Podul lui Dumnezeu

Cu o lungime de 52 m, lățime de 15 m,  o înălțime a arcadei de 10 m, o deschidere a arcadei de 25 m la bază și o grosime de 13 m,  Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoarele, este o minune a naturii, suspendat undeva între legendă și realitate.

Cel mai mare pod natural din Romania, al doilea din Europa, dar, unic prin prisma faptului că este circulat, DN67 ce leagă Baia de Aramă de Drobeta-Turnu Severin, trece exact peste Podul lui Dumnezeu.
Geologic vorbind, acesta s-a format prin prăbușirea tavanului peșterii din imediata apropiere, însă bătrânii locului atribuie această lucrare celor două entități, Dumnezeu și Diavolul.

Lacul Zaton_Podul lui Dumnezeu_Ponoarele

„Făcându-i-se milă lui Dumnezeu de călători şi localnici care nu puteau trece Valea Pragului, l-a alungat pe Diavol al cărui adăpost era în peşteră. Diavolul a intrat în întunericul peşterii, în urma lui peştera s-a surpat din cauza zbuciumului, iar el a ieşit la Zătonul Mare. Supărat a zgâriat toate stâncile din Dealul Peşterii, formând cunoscutele lapiezuri, apoi s-a aşezat pe o stâncă numită Stânca Dracului de unde veghează creşterea şi retragerea apelor Zătonului, pe cine intră şi iese din peşteră. Podul a rămas în grija lui Dumnezeu care îi ocroteşte şi îi binecuvântează pe trecători, avându-i în grijă”, fragment din legenda povestită de Ion Vucea, decedat în anul 1980 la vârsta de 92 ani și culeasă de Cornel Boteanu și Dumitru Borloveanu, autori ai monografiei ”Ponoarele”.  Și, pentru că orice legendă are o fărâmă de adevăr, în lac s-au înecat foarte mulți oameni, în schimb, de pe pod a căzut o mașină și un biciclist în anul 1976, respectiv 1986, ambii conducători supraviețuind, cu răni minore.